Fest/jul med eller uden en fuld forældre

JUL med eller UDEN en FULD FORÆLDER?

Her er et konkret forslag til hvad man kan sige og gøre:

Mange unge-voksne gør sig bekymringer om, hvordan de skal håndtere julen, når de har en far eller mor der drikker. Det er så ubehageligt at sidde omkring julebordet i trykket stemning, hvor det er åbenlyst for enhver, at forælderen er fuld igen, men ingen tør italesætte det, fordi det vil resultere i et skænderi.  

Måske overvejer du en jul uden din fulde forælder? 

Det er en klemt situation at stå i, og der findes ingen nem løsning, der er god for alle. Uanset hvad du vælger at gøre, vil der være noget på plus-siden og noget på minus-siden. 

Det vigtigste er dog, at du er tro mod dig selv. Du er voksen nu, og er derfor ikke tvunget til at skulle opholde dig i alkoholens ødelæggende selskab.

Her er et forslag, som kan hjælpe nogle af jer unge mennesker:

Snak med din forælder i god tid inden jul, og gerne på et tidspunkt hvor du har erfaring for at han/hun er mest ædru. Fortæl om DIN forventning til julen. Bliv på din egen banehalvdel, når du tager snakken med ham/hende. 

Sig f.eks.: 
“Jeg kunne godt tænke mig en jul, hvor der ikke bliver drukket alkohol. Jeg synes, at der bliver en meget ubehagelig stemning, når der bliver drukket, og det har jeg ikke lyst til mere”.

Gør dig klart hvor DIN grænse går, og indvie din forælder i den. 

Sig f.eks.:
“Jeg er her til jul, hvis du er ædru”.
“Hvis du drikker eller begynder at opføre dig som om du har drukket, så går jeg”.

Du kunne måske overveje at sætte et krav om at din forælder skal tage antabus eller bruge et alkometer. Selv om dine intentioner er de bedste, så er det ikke sikkert at din alkoholiserede forælder vil være med til det. Ofte benægter de deres alkoholproblem, eller siger ‘Jamen, jeg hygger jo bare’, eller giver andre skylden. 

Men tag alligevel snakken for din egen skyld

Ved at stille krav til din forælder om hvordan jeres juleaften skal være, inviterer du din forælder til at være sammen med dig på en god måde. Om han/hun tager imod den eller ej, det kan kun han/hun afgøre. – Hvis du vælger at tage en snak med din forælder, så tror jeg, at du vil opleve en vis lettelse ved at du aktivt tager en beslutning om, hvad du vil være med til. 

Uanset udfaldet, så hav en Plan B klar

Hvis han/hun alligevel begynder at drikke juleaften.

Sig f.eks.:
“Jeg kan se/høre/lugte at du har drukket, så derfor går jeg nu. Det var det jeg sagde til dig, før jul, at jeg ville gøre. Ha’ en god juleaften, og vi ses en anden dag.”
OG så skal du rejse dig op og gå ud af døren. Bliv ikke stående og afvent en diskussion, for man kan ikke diskutere med en alkoholpåvirket person. Bare gå, hvilket du jo har varslet at du ville gøre.

Hvor går du hen? Hjem til dig selv eller til en ven?

Hvis du går hjem til dig selv, så sørg for, på forhånd, at have noget godt at komme hjem til: Noget julemad/juledessert, julegodter, julefilm eller andet som du ved at du kan li’ en juleaften. 

Du har lov og ret til at lytte til dig selv

Som nævnt er der ingen nem løsning, som tilfredsstiller alle. Du har lov og ret til at lytte til dig selv og tage hensyn til din frygt for at endnu en jul bliver ødelagt af en fuld forælder. 

Måske giver det mening at tænke på, at det er et vilkår i dit liv at din forælder drikker og skaber en utryg stemning. Det vilkår kan du ikke ændre på. Men, du kan beslutte dig for, hvordan du vil forholde dig til det, og hvilken indflydelse fuldskaben skal have for din juleaften.

Tænk over hvad der kunne være den bedste jul, nu hvor du er blevet voksen, og gå så efter at få det lige præcis sådan.

· Har du brug for en samtale om din jul, så er du hjertelig velkommen, – eller har du brug for et samtaleforløb, så er du også hjertelig velkommen.

Med kærlig hilsen
Lisbeth Rebsdorf-Gregersen
Privatpraktiserende psykoterapeut MPF
Kirkegade 18. 1. sal tv. (lige ved gågaden)
6700 Esbjerg
Telefon 21 60 43 92
Mail: kontakt@lisbethrebsdorf.dk